2. 6. 2024   |   svátek má Jarmil
 

Domácí ostrý kečup s česnekem

Název Množství a jednotka
rajčata 2 kg
jablka 2 ks
velká cibule 2 ks
kapie 1 ks
česnek 3-4 stroužky
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Rajčata omyjeme a očistíme případná škaredá strupatá místa. Vložíme do hrnce i se slupkama, přidáme 2 větší, nahrubo nakrájené cibule, oloupaná překrájená jablka, zarovnanou lžíci soli, 4 plné lžíce cukru, jablečný ocet, lžičku mleté sladké papriky, 3-4 stroužky česneku, nakrájenou menší kapii, 1/2 lžičky sušeného zázvoru, 1/2 lžičky cayenského pepře, 1/4 feferonky a koření - všechno uvedené koření vložíme do čajítka, nebo kousku gázy, kterou dobře zavážeme, abychom ho pak složitě nelovili. Přivedeme k varu, během té doby rajčata v hrnci pomačkáme vařečkou, jen co jde, a pomalým varem za občasného promíchání vaříme 2 hodiny.
Vyndáme čajítko s kořením a směs rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Směs ještě propasírujeme přes jemný cedník (semínka rajčat se nerozmixují). Znovu přivedeme k varu, povaříme ještě asi pět minut, pokud je směs moc řídká, necháme za občasného pomíchání vařit ještě tak dlouho, jak bude potřeba, aby měl kečup hustší konzistenci.

Plníme do sterilizovaných skleniček cca 1cm pod okraj a sterilizujeme při 80° 20 minut - do širokého hrnce dáme na dno složenou utěrku nebo dřevěné/silikonové podložky přímo určené k zavařování, vložíme skleničky s kečupem, zalijeme do dvou třetin horkou vodou, hrnce zakryjeme a přivedeme k varu. Od chvíle, kdy začne vřít voda v hrnci, sterilujeme na velmi mírném plameni (nebo nízkém stupni) 20 minut. Hotové kečupy převrátíme víčkem dolů na deset minut.


 


RECEPTY

Bramboračka

Postup: Mrkev, bulvový celer, kořenová petržel, hlávková kapusta,to vše nastrouháme na... zobrazit recept

RECEPTY

Bramboráky se zelím

Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přebytečnou vodu slijeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový džem

Postup: Nejprve si nachystáme skleničky - vyvaříme skleničky i víčka, nebo to za nás... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechové pusinky s čokoládou

Postup: Čokoládu najemno nastrouháme nebo rozmixujeme. Z bílků ušleháme tuhý sníh.... zobrazit recept

RECEPTY

Bramborová omeleta

Postup: Předem uvařené brambory, nebo když nám zbydou od oběda, nakrájíme na tenké... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Bouzov

Hotel se nachází na náměstí malebného městečka Bouzov, přímo pod pohádkovým...